Terugblik 18e editie PPM Jaarcongres

Afgelopen woensdag vond de 18e editie van het PPM Jaarcongres plaats waarin we met elkaar de dialoog aangingen over hoe we creatief om kunnen gaan met de moeilijkheden van deze tijd. We leven in een steeds sneller veranderende wereld; onder meer qua afzetmarkt, arbeidsmarkt & regelgeving. Hierdoor veranderen de inzichten in welke projecten nodig zijn om de strategie te realiseren ook regelmatig. Dit stelt nieuwe eisen aan PPM en aan de portfoliomanager. Wat betekent dit voor PPM, voor de rol en positie van de portfoliomanager en zijn team en voor de oplossingen die PPM en de organisaties verder helpen in het leggen van de puzzel?

Dagvoorzitter Jan Bloem opende het programma en zet alle deelnemers direct op scherp richting het thema ‘Focus in uitdagende tijden’. Wat betekent het woord ‘Focus’ nu daadwerkelijk? Na een aantal deelnemers het woord te hebben gegeven, blijkt dat dit veelvuldig gebruikte woord, voor eenieder een andere betekenis heeft.
Met ‘Focus’ in het achterhoofd, gunt keynote Freek Peters iedereen met zijn verhaal een blik op de eigen leiderschapsstijl. Van klassieke leiderschapskwaliteiten tot de kwaliteiten uit de toekomst. Ook het ‘mengpaneel’ kwam aan bod, om jezelf te testen en ontwikkelen op leiderschapskwaliteiten, nu en later. Eenieder ontving na afloop het prentenboek ‘Face the Future’ waarin men diepere inzichten krijgt in de werkelijke betekenis van het betrokken gedrag en de vaardigheden.

Tijdens de praktijkcases zochten de deelnemers onder leiding van bevlogen praktijkleiders de verdieping op en gingen enkele deelnemers daadwerkelijk met elkaar aan de slag tijdens een rollenspel binnen de interactieve ‘Portfolio Game’, waar men samen met andere deelnemes in de huid kroop van het MT en waar vervolgens belangrijke keuzes gemaakt moesten worden onder tijdsdruk en met beperkte informatie.

Na het netwerkdiner was eenieder opgeladen voor de afsluitende keynote die dit jaar werd verzorgd door Henny Portman en Jelmer Koekkoek. ‘Agile Portfoliomanagement’ werd centraal gesteld en dit werd in de volle breedte beschouwd, van volledig planmatig tot compleet ontdekkend. Doordat in de praktijk steeds meer gebruik wordt gemaakt van agile werkwijzen, verschuift het besturen via programma’s, projecten, budgetten en resources naar het besturen via roadmaps, backlogs, sprints en teams. Tien ‘agile’ aandachtsgebieden kwamen aan bod, om de wendbaarheid van portfoliomanagement te vergroten. Veel theorie waarbij Jelmer de vertaalslag naar de praktijk gaf, door aan te geven hoe Knab portfoliomanagement heeft ingevuld en het belang van OKR’s met vervolgens een toelichting op waar Knab gepositioneerd kan worden op de 10 ‘agile’ aandachtsgebieden.

Tijdens iedere sessie kwamen er vele vragen vanuit de aanwezige deelnemers wat in menig sessie tot een interessante discussie leidde. Nog voldoende gespreksstof voor een volgende editie.

𝐒𝐚𝐯𝐞 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞!
De 19e editie van het PPM Jaarcongres vindt plaatst op woensdag 28 februari 2024 in Hotel Theater Figi te Zeist. Klik HIER om je aan te melden en tot 1 december gebruik te maken van de vroegboekkorting van 100,- euro.
Heb je suggesties, ideeën of feedback om de kwaliteit te verbeteren? Laat het ons weten!

Overzicht nieuws